Moderne teknologi lærer av naturen

2021-01-20

Hva har en kingfisher fugl og en namibisk bille til felles? Svar: Begge to tjent som inspirasjon for fantastisk ny teknologi, som lyntog i Japan og vann oppsamlings-system i Sahara ørkenen.

Kanskje har du vært i Japan og stusset over den lange snuten på de nye super togene som raser av sted i flere hundre kilometer i timen? Det er Kingfishers fuglens slanke nebb som bokstavelig talt har ansporet den strømlinjeformede nese designen.

Kopierer

Prosessen med å kopiere naturen handler om å være nysgjerrig og observant. Hva gjør organismen? Et løvetann frø som flyter gjennom luften ser magisk ut når det er vindstille. I dag kan mennesker kjøpe mange kvalitetsprodukter med nesten magiske evner, som svært holdbar maling med vannavstøtende effekt.

Vannavstøtende belegg kopiert fra strukturen til blader har mange bruksområder, fra maling til kraftproduksjon. Ved å ta hensyn til hvordan naturen oppfører seg, og ved å komme ned til de kjemiske og fysiske mekanismene, er mennesker i stand til å lage bio inspirerte løsninger fra andre materialer og for forskjellige applikasjoner.

Magisk

Det er mange løsninger i naturen – og vi lærer om flere og flere av dem. For eksempel har den namibiske billens rygg inspirert til vann oppsamlingsanlegg i ørkenen. Mennesker henter hele tiden inspirasjon fra organismer, ved å studere hvordan de lager materialer, og hvordan organismer fungerer sammen.

Mange vitenskapsmenn er tvilende til om mennesker kunna ha laget  fly, seilfly, fallskjerm eller helikoptre uten flygende insekter, fugler og frø. Å se et lønnefrø snurre til bakken eller et løvetannfrø fly gjennom luften, får mange nysgjerrige til å undre like mye som en Storspiller som akkurat har fått Jackpot.

Gror beinvev fra glass

For tjuefem år siden kunne ikke bein erstattes på mennesker, og det skadede vevet måtte fjernes kirurgisk. I dag kan man dyrke nytt vev fordi man har kopiert naturen. Å skade bein i trafikkulykker og lignende betyr ikke lenger nødvendigvis amputasjon.Vi har lært hvordan beinvev vokser, og vi har vært i stand til å indusere bein vekst ved å etterligne naturens prosesser.

Mennesker kan nå implantere nytt beinvev som vil vokse seg perfekt. Tre måneder senere er det ingen spor av glasset. Det høres ut som science-fiction, men er egentlig veldig naturlig. Innovasjonene er inspirert av oss selv – mennesker er tross alt en del av naturen.

Fremtiden

Nærmere bestemt er utgangspunktet forskerne lager i laboratorium et såkalt bioaktivt glass, et kalsiumfosfat basert kiselglass som stimulerer material resorpsjon og beinvekst. Det brukes ofte i tann og bein transplantasjoner. Materialet plasseres der man ønsker, og over tid i det biologiske miljøet, korroderer glasset og tryller frem beinceller som fester og sprer seg på overflaten, og danner nytt bein. Det implanterte glasset blir sakte men sikkert oppløst og erstattet med ekte bein.

Og hva med fremtiden? Mennesker lærer raskt og så mye om hva som skjer i naturen, og sofistikerte forskningsstudier viser at det er vanskelig å forutsi hva fremtiden vil bringe, annet enn at det kommer til å bli fantastisk gode nyheter for mange. For eksempel skriver ABC-nyheter at et hormon i skjelettet kan vise seg å være nøkkelen til å holde seg evig ung.